Åbro Bryggeri vill göra om designen på vårt premiumvarumärke Bryggmästarens. Därför bjuder vi in till designtävling för den som är intresserad och duktig designer/formgivare.

Du kan vinna den konceptuella delen oavsett om du representerar ett enmansföretag, en student, eller en väletablerad design- eller formgivningsbyrå. Du kan också, om du representerar en tillräckligt stor organisation vinna produktionen av ditt designkoncept.

 
Ladda hem mallar och breif Skicka in bidrag
 
AB Åbro Bryggeri, 59886 Vimmerby

Bakgrund

Åbro Bryggeri (Åbro) är ett svenskt, oberoende familjebryggeri i 4:e generationen som funnits i Vimmerby, Småland sedan 1856. Det är Sveriges äldsta familjeägda bryggeri med cirka 230 anställda och omsätter 1 miljard kronor per år.

Åbro är och har alltid varit en fristående aktör på den svenska marknaden och så ämnar vi förbli. Faktum är att just friheten är så pass viktig att vi på Åbro definierat detta som vår företagsvision: ”Vi skall alltid förbli fristående”. Detta tillsammans med våra kärnvärden – ärlighet (i hur man agerar och talar till andra), enkelhet (utan krångel och rakt på sak), och långsiktighet (lojalitet och uthållighet) avspeglas även i de öl vi brygger.

Bryggeriets främsta premiumprodukt är serien Bryggmästarens. Det är ett öl där Åbros Bryggmästare själva får utveckla de öl de älskar allra mest och faktum är att varje fredag så är Åbro Bryggeri inte Åbros utan Bryggmästarens och bryggmästarnas – det är då vi unnar oss att satsa lite extra på kvalité, smak, och utveckling för att skapa det bästa ölet vår 160-åriga bryggartradition kan frambringa. Utöver premiumserien Bryggmästarens brygger Åbro ett flertal ölsorter såsom Åbro Original, Arton56, Åbro Lejon, och Kung, m fl. Åbro erbjuder även en bred produktportfölj inom bl.a. vin, sprit, läsk, cider och vatten. Rekorderlig Cider är en starkt växande exportprodukt och idag uppgår exporten till ca 40 % av Åbros försäljning. Vattenvarumärket Hwila har utnämnts till Europas godaste vatten ett flertal gånger.

Uppdraget

Vi behöver hjälp med att skapa en ny design för Bryggmästarens! Och eftersom vi själva är ett bryggeri som sätter frihet och det fristående i främsta rummet vill vi gärna ge alla som kan chansen att genomföra det här tillsammans med oss

– allt från fristående designers, formgivare till duktiga byråer, eller varför inte en designstudent? Och, du behöver inte vara orolig för produktionen

– om du är ett enmansföretag eller driver en liten byrå utan produktionskapacitet så tar vi hand om det. Det viktigaste är att vi får hjälp med en design i världsklass. Avslutningsvis, innan vi går vidare med detaljerna, så vill vi också påpeka att vi inte gör det här för att komma undan med en billigare budget

- den som vinner denna pitch kommer att få ett fullvärdigt, marknadsmässigt byråarvode för sin designidé, enskild person såväl som en stor byrå. Du kan läsa mer om alla detaljerna och förutsättningarna för denna pitch under kapitlet ”Specifikationer”.

Problemställning

Det går att brygga öl av många anledningar. Vår är enkel, Vi älskar öl. Så vi gör allt vi kan för att hålla högsta möjliga standard. Därför jobbar vi bara med de bästa råvarorna och ger gott om tid till bryggandet – så ölet hinner utveckla den smak det förtjänar. Under namnet Bryggmästarens samlar vi all vår 160-åriga ölbryggarkunskap. Bryggmästarens är en äkta hantverksprodukt. Den bryggs med extra omsorg av förstklassiga råvaror, kort och gott ett öl för den verkliga ölälskaren. Bryggmästarens har vunnit ett flertal internationella priser bl.a. Monde Selection och The Internationell Brewing Awards (bryggerivärldens Oscarsgala eller inofficiella Öl-VM). m.fl.

Allt det är ju bra, men, vi upplever att den design som varumärket har idag förvisso är fin men lite otydlig – dels beroende på hur vi skriver ut namnet: ”BRYGG mästarens” på två rader, dels på att Åbro Bryggeris logga med lejonet också är med. Det blir lite rörigt. Sen blir det ytterligare lite otydligt med färgvalen ibland. Framförallt på våra pappersetiketter vi bland annat använder på Bryggmästarens Premium Gold. Färgerna går ton i ton och utan kontrasterande färger eller andra motiv så riskerar allting att smälta ihop. 

Kort och gott: vi vill förflytta Bryggmästarens ett steg längre fram och göra designen lika premium som dess innehåll. Vi vill sticka ut lite mer känner vi! Och det är förhoppningsvis här Du kommer in i bilden!

Vi behöver din hjälp att skapa en ny grunddesign som går att applicera på hela Bryggmästarens produktserie så att varje produkt blir unik men också en del av en helhet. Ställer man samtliga Bryggmästarens bredvid varandra så skall man se en röd tråd som går genom designtanken. Dessutom så skall ju såklart den nya designen ge utrymme för kommande tillskott i Bryggmästarserien. Utöver detta behöver vi också din hjälp att skapa en helt ny, unik glasflaska för hela den serie som är 33 centiliter. 

Har vi några krav på designen som sådan?

Utöver att namnet Bryggmästarens skall kvarstå så vill vi plocka med oss färgerna för respektive smak. Vi kan twista färgkoderna men en Bästa Pilsner ska vara vit, Bästa Mellanöl ska vara grön osv. Vi vill också ta bort Åbrologgan inklusive lejonet från designen eftersom vi tycker att det blir för mycket element att ta ställning till.

Utöver det så har vi egentligen inga krav utöver önskan att skapa en premiumkänsla i designhantverket och materialvalet som vi tycker är viktiga. Om du tar en titt i den varumärkesbrief som kommer längre ned i detta underlag så kan du skapa dig en bättre känsla kring vilken typ av varumärke och produkt vi anser att Bryggmästarens är. Utgå från det när du skapar din design.

Förväntar vi oss designförslag på samtliga smaker och förpackningar?

Nej, vi ser framför oss att du kommer med ett förslag på en smak, Premium Gold, för alla dess förpackningstyper och att du sedan exemplifierar hur denna design kan twistas för de andra smakerna, inklusive Special Edition-serien (se nedan).

Vilka förpackningstyper vill vi se designförslag på gällande Bryggmästarens Premium Gold?

De förpackningstyper som är aktuella är våra 50 cl flaskors frametiketter och halsetikett där vi behöver nya, unika mallar se: bilaga 1 där du hittar flaskans ritning. Kravet är att etiketten hålls inom flaskans etikettfält och halsetiketten får dock inte vara längre än halva flaskans omkrets.

Nästa förpackningstyp gäller 33 cl flaskan. Här vill vi som sagt skapa en helt ny unik glasflaska med tillhörande etiketter, denna flaska ska fungera till hela 33 cl serien.

Därefter har vi den förpackningstyp som i dagsläget säljer mest, vår 50 cl burk samt 33 cl burk.

Och avslutningsvis vill vi se designen applicerad på en toppskylt till en fatölskran.

Vilka andra smaker vill vi se skissexempel på för att visa den råda tråden?

Utöver Premium Gold vill vi se skisser på hur du tänker dig att nedanstående smaker ser ut på den nya 33 cl flaskan:

 • Premium Dark.
 • Bästa Mellanöl.
 • Bästa Pilsner.
 • Bästa Ekologiska lager.
 • Pale Ale

Vad var det där med Special Edition?

Förutom ovanstående så kopplar vi till detta också en ”Special Edition”. Där lanserar vi nya spännande öl att brygga, det kan handla om en IPA, APA eller varför inte en Rököl. Här lanserar vi öl på både flaska och fat alltid efter det valda tillfället. Det är även under ”Special Edition” vi bl.a. lanserar vårt säsongsöl, utgåvorna tillsammans med Hembryggarföreningen osv. Vi använder oss inte av namnet Special Edition utanför bryggeriet utan det är bara vårt interna samlingsnamn för att enkelt kunna berätta att det rör sig om en produkt som kommer vara i limiterad upplaga. Designen på ”Special Edition” ska följa grundseriens med en twist.

Summering – hur skall leveransen se ut?

Här på sajten redesign.abro.se hittar du det formulär du skall fylla i anslutning till att du lämnar in ditt bidrag. Där finns de viktiga uppgifter vi behöver ha från dig – dina kontaktuppgifter, om du pitchar på enbart konceptet med tillhörande skisser eller om du även pitchar på produktionen, etc. Utöver detta så ser vi framför oss att du även lämnar in följande enheter med tillhörande typsnittsval, färgkoder etc i pdf-format.

 1. Konceptförklaring i text där du kortfattat beskriver dina tankar med din design.
 2. Utarbetade skisser för samtliga enheter på Bryggmästarens Premium gold:
  • 50 cl flaska
  • 33 cl flaska
  • 50 cl burk
  • 33 cl burk
  • Toppskylt till fatölskran.
 3. Utarbetad skiss på ny 33 cl profilflaska
 4. ”Prood of concept-skisser” där du väljer ut övriga Bryggmästarprodukter för att visa hur du tänker dig att designen skall justeras för andra smaker samt för Bryggmästarens Special Edition.  
 5. Om du är en större organisation med ambitionen att också sköta produktionen för samtliga enheter bifogar du också en produktionsbudget. 

Varumärket Bryggmästarens

Bryggmästarens är ett varumärke med en serie produkter som skall andas hantverk och kvalité - i råvaror, i dess smak, såväl som i dess design och utformning. Det är ett öl för den verklige ölälskaren, däremot inte nödvändigtvis för finsmakaren. Skillnaden må vara hårfin men vi anser att Bryggmästarens är ett öl för livsnjutande gourmander, inte för nischade gourmeter. Därför är Bryggmästarens inte heller ett trendigt varumärke som alltid måste återspegla det senaste utan håller sig hellre ajour med tiden på sina egna villkor och i sin egen takt.  

Varumärkets tonalitet

Utöver att luta sig mot bryggeriets kärnvärden så vill Åbro Bryggeri att Bryggmästarens är ett varumärke med hög integritet. Det skall skapa trovärdighet och pondus genom att agera på ett självsäkert men fortfarande ärligt, propert och artigt sätt – en modern gentleman. Det skall vara den sorts person som leder en konversation på en fest, är social och utåtriktad men som har tillräckligt mycket självförtroende för att också vara bekväm i tystnaden.

Bryggmästarens gillar när det händer nya saker och uppskattar innovation och driftighet men bibehåller ändå en konservativ distans till allt för snabba förändringar och modenycker. Därför är personen Bryggmästarens någon som klär sig prydligt, ibland nästan pretentiöst men som noga aktar sig för att trilla över linjen mellan uppklädd och utklädd. Nyfiken och världsvan utan att bli en extrovert modeslav är parollen:

 • Integritet
 • Självsäkerhet
 • Modern gentleman
 • Nyfiken och världsvan  

Vem dricker Bryggmästarens?

Den typiska personen som dricker Bryggmästarens är en man runt 30+ år som har en inkomst på 35.000-50.000 kr/mån, bor i ett singelhushåll i storstaden alternativt parförhållande i villa i en närförort med första barnet på gång eller nyligen fått barn. Till yrket är han tjänsteman och karriären är precis på väg uppåt – den personliga ekonomin är ganska stabiliserad och ordnad.    

Som person är den typiske Bryggmästardrickaren en medveten individ som uppskattar varumärken och tekniska prylar med kvalité. Klädmässigt sätt är det klassiskt mode som gäller och generellt sett är hantverket ofta viktigt.

Personen gillar även att kunna njuta av god mat och dryck, gärna klassiskt husman och gärna tillsammans med familj och/eller nära vänner. Eftersom denna person på ett sätt kommit till det skede i livet då festandet trappats ned en aning så sker de flesta sociala tillfällen antingen i hemmet eller på någon klassiskt kvarterskrog. Det handlar mer om social tillfällen då personen kan unna sig något extra hellre än att blåsa på med full fest.

Summerat kan man säga att personen som dricker Bryggmästarens är någon som har ambitioner i livet och det handlar om att vilja ge sig själv saker man anser att man förtjänat.

Veta/känna/tycka/göra

Det vi vill att konsumenten skall få ut av Bryggmästarens kommunikation är följande:

Konsumenten skall…

veta att Bryggmästarens är en serie hantverksöl med hög kvalité och utmärkt design som riktar sig till ölälskaren,

känna att Bryggmästarens är ett öl för folk som har ambitioner i livet och som vill unna sig något extra,

tycka att Bryggmästarens är ett utmärkt varumärke för den som älskar att njuta av ett gott öl i gott sällskap,

göra sig mödan att fråga om ölet nästa gång man besöker krogen eller Systembolaget och ställa fram ölet på bordet nästa gång det är middag hemma med nära vännerna. 

Specifikationer

Hur fungerar denna designtävling och vem kan vara med och tävla?

Så länge du är en fena på produktdesign och formgivning så är du behörig att delta i denna pitch. Du kan antingen vara en enskild firma, en liten designbyrå, en designskola, eller för den delen en större etablerad byrå – alla tävlar på samma premisser och till samma budget.

Däremot förstår vi ju att du som mindre aktör kanske inte har kapaciteten att faktiskt producera ut alla de enheter, förpackningar och smaker som vi i slutändan kommer att vilja tillverka. Därför är processen kring denna tävling uppdelad efter två vägval:

Vägval 1: Du tävlar om att skapa den bästa designen för Bryggmästarens men du har inte kapacitet i vare sig tid eller bemanning att producera ut din idé. I det fallet så anger du detta när du lämnar in ditt designkoncept. Om du vinner tävlingen så är vi klara där. Vi har fått en design i världsklass och du har fått lön för din möda. Vi tar därefter vidare ditt koncept till en produktionsbyrå vi själva väljer ut och som hjälper oss att förverkliga din design.

Vägval 2: Du tävlar som en större organisation om designkonceptet såväl som möjligheten att producera ut alla enheter. I detta fall så anger du detta när du lämnar in ditt designkoncept tillsammans med den budget du anger för produktionskostnaderna.

Vem bestämmer vem som vinner?

Vi har tillsatt en jury bestående av Alexander Stutterheim, Cheryl Akner-Koler, Claes Carlsson och Henrik Dunge. Dessa personer kommer att utse och kora vinnaren av tävlingen.

Hur vet jag om jag har vunnit?

Du kommer att bli kontaktad av Åbros marknadsavdelning per mail så fort vi korat dig som vinnare. Därefter kommer vi också att kontakta dig personligen på telefon för att diskutera detaljerna kring offentliggörandet av din vinst. Samtidigt som du får ditt telefonsamtal kommer vi också att gå ut med information till de som inte vunnit.

Kommer denna tävling att kommuniceras ut på något sätt?

Ja. Vi kommer att berätta om tävlingen i både köpta såväl som ägda kanaler. Vi kommer att hålla en fullständig transparans i både detta tävlingsunderlag såväl som vem som vinner och motivationen till detta. Vi kommer också, i mån av möjlighet, att återberätta löpande för allmänheten vad som händer i tävlingsprocessen just nu. Vi kommer också skryta mycket om dig den dag du vinner tävlingen.

Hur ser budgeten ut?

Om du går vinnande ut denna pitchprocess och har levererat ett designkoncept i världsklass kommer du att erhålla ett konceptarvode om SEK 250.000.

I den händelse att du också representerar en större organisation som också vill producera ut designkonceptet erhåller du också, efter förhandling med oss på Åbro, det produktionsarvode du anger när du lämnar in ditt designkoncept. Produktionsarvodet godkänns i samråd med Åbro bryggeri innan den delen av projektet startas.

Vilka tider är det som gäller?
 

 • Vi önskar få in ditt bidrag per den 1/11 2016
 • Juryarbetet kommer att pågå mellan 2-10/11 2016
 • Slutlig vinnare kommer att koras 11/11 2016
 • Produktionen kommer av de första enheterna kommer att påbörjas 16/1 2017

Var hittar jag Bryggmästarens?

Om du vill se hur produkten ser ut i verkligheten så kan du hitta Bryggmästarens på Systembolaget, olika restauranger runt om i Sverige, som exportprodukt på den tyska gränshandel och på LCBO i Kanada.

Söker du mer information?

www.abro.se och www.bryggmastarens.se finner ni mer produktinformation och mer material på kampanjer och filmer som spelats in under de senaste åren.

På vår mediabank (www.abro.se) finner du högupplösta produktbilder på samtliga produktenheter:
Anv.namn:      abro
Lösen:            lejon

 

Det juridiska/disclaimer

ALLMÄNNA TÄVLINGSVILLKOR

1. Inledning

1.1 Genom deltagande i tävlingen och ingivande av tävlingsbidrag accepterar deltagare dessa allmänna tävlingsvillkor som slutgiltiga och bindande. För det fall dessa allmänna tävlingsvillkor ej accepteras, innebär det att ingivet bidrag automatiskt diskvalificeras utan föregående meddelande därom.

1.2 Tävlingen arrangeras av AB Åbro Bryggeri, 556035-6866, 598 86 Vimmerby, nedan Åbro.

1.3 Åbro förbehåller sig rätten att avsluta, avboka eller ändra tävlingen när som helst (oavsett anledning) utan föregående meddelande.

1.4 Tävlingen pågår inom den tid som anges i inbjudan.

2. Berättigande

2.1 För att deltaga i tävlingen måste reglerna för tävlingen accepteras. Deltagare under 18 år skall ha vårdnadshavares skriftliga medgivande för deltagande. Företag som önskar deltaga i tävlingen skall vara vederbörligen registrerade och ingivande av bidrag skall vara undertecknat av behörig firmatecknare.

2.2 Bidrag som inte uppfyller de kriterier som anges i inbjudan eller som annorledes av Åbro bedöms okvalificerade eller undermåliga får diskvalificeras redan före tävlingens avgörande.

2.3 Anställda av Åbro samt dess koncernbolag eller deras familjer får inte deltaga i tävlingen.

3. Vinnare

3.1 Vinnare kommer att utses av en jury bestående av representanter från Åbros marknadsavdelning samt personer med erfarenhet från design- och formgivningsvärlden. Åbros beslut över juryns sammansättning, eller diskvalificering av bidrag enligt dessa villkor, eller juryns beslut att utse vinnare, kan inte överklagas och behöver inte motiveras. Deltagare friskriver genom deltagande i tävlingen Åbro från allt ansvar för beslut eller underlåtenhet.

3.2 Vinnaren kommer att meddelas per e-post eller telefon inom två veckor efter tävlingens slutdatum. Det åligger deltagare att anmäla eventuella ändringar av kontaktuppgifter. Legitimation kan komma att krävas.

3.3 Om den potentiella vinnaren inte kan nås eller kontaktas förlorar en sådan potentiell vinnare alla rättigheter och möjligheter att erhålla uppdraget som tävlingen omfattar, och juryn är då fri att utse annan vinnare utan krav från den ursprunglige vinnaren.

3.4 Vinnaren står själv för samtliga skatter och avgifter som kan uppkomma genom vinsten.

3.5 Vinnande bidrag kommer att presenteras på Åbros hemsida, www.abro.se och annan media som Åbro bestämmer.

4. Begränsning av ansvar

4.1 Åbro kan inte hållas ansvarig för de eventuella kostnader och utlägg som uppkommer för deltagande i tävlingen, vilka helt skall beskostas av deltagaren själv.

4.2 Åbro tar inget ansvar för konsekvenserna av att tävlingsbidrag försvunnit, skadats, sänts fel eller blivit försent levererade. Åbro åtager sig heller inte något ansvar för eventuella tekniska svårigheter eller problem som kan påverka endera anmälan eller slutresultatet av denna tävling.

4.3 Åbro påtager sig heller inget ansvar för om lämnat bidrag strider mot tredje mans immateriella rättigheter. Om vinnande bidrag gör intrång i annans rätt, förbehåller sig Åbro rätten att avstå från att nyttja tävlingsbidraget och innehålla sina prestationer utan krav från tävlingsdeltagare.

5. Persondata

5.1 Genom deltagande i tävlingen acceptera tävlingsdeltagare att såväl bidrag som personuppgifter lagras i Åbros databas och lämnar samtidigt samtycke till mottagande av allmänna meddelande från Åbro.

5.2 Personuppgifter kommer att hanteras i enlighet med gällande lagstiftning därom och kommer endast att användas i samband med denna tävling.

6. Förbindelse

6.1 Genom ingivande av tävlingsbidrag förbinder sig deltagare att ingå såväl uppdragsavtal som överlåtelseavtal med Åbro avseende samtliga rättigheter till det ingivna bidraget, att övergå till Åbro mot skälig ersättning uppgående till maximalt det belopp som anges i inbjudan, om ej annat skriftligen överenskommes.

6.2 För det fall deltagare ej efterkommer vad som anges i 6.1 skall det lämnade bidraget automatiskt diskvalificeras och Åbro har rätt att, utan krav från den vinnande deltagaren, att utse annan vinnare.

6.3 Åbro bestämmer ensamt hur det vinnande bidraget skall hanteras, produceras, kommuniceras och användas eller inte användas.

6.4 Åbro äger utan krav från deltagare till det vinnande tävlingsbidraget, fritt ändra, inskränka eller göra tillägg till detsamma, i syfte att utvinna det marknads- och varumärkesmässigt bästa resultatet för Åbro.

7.  Gällande lag

7.1  Dessa villkor regleras och tolkas i enlighet med svensk lag och eventuella tvister skall avgöras av svensk domstol.

Kontaktuppgifter

Om du vill ha någonting i detta pitchunderlag förtydligat eller behöver kompletterande information kan du kontakta Senior Brand Manager Ola Passmark på:

Telefon: 070 690 6687
Email: ola.passmark@abro.se

Jury

Alexander Stutterheim

Creative Director och grundare av Stutterheim och John Sterner

Claes Carlsson

Folkets representant i juryn

Cheryl Akner-Koler

Sculptor, Design educator and Professor in Theoretical and Applies Aesthetics at Konstfack

Henrik Dunge

Åbro Bryggeri, VD

Kontakt

Vi frågor kring redesign processen kontakta:

AB Åbro Bryggeri
Ola Passmark, Senior Brand Manager
070-690 66 87
Ola.passmark@abro.se

Det är nu försent att lämna in bidrag till tävlingen

Har du frågor kontakta:
Ola Passmark, Senior Brand Manager
070-690 66 87
Ola.passmark@abro.se

Det är nu försent att lämna in bidrag till tävlingen

Har du frågor kontakta:
Ola Passmark, Senior Brand Manager
070-690 66 87
Ola.passmark@abro.se